Dagdromen

Rijdend in de bloedhete zon, weliswaar met de airco aan, dwalen mijn gedachten wat af. Ik weet het, ik weet het, een slechte combi als je aan het autorijden bent, maar het gebeurt gewoon. Van dit lekkere tropische weer verglijden mijn gedachten naar Franse contreien en immobilien zoals de Franse dat plegen te noemen. Met regelmaat trek ik een denkbeeldige cirkel met een passer vanaf ons huis met 500 kilometer tot aan het Franse erfgoed op de kaart gemeten. Alles daartussen is goed. Liefst nog aan de zeekant van het land. Dan kom je al gauw ergens in Nord-pas-de-Calais uit of in Picardie. We hebben al eens rondgereden in de omgeving van Montreul-sur-Mer. Een paar keer stonden voor serieuze ruines voor de echte klusser. Met andere woorden, aan mij niet besteedt. Nee, dan de longiere (langgerekt streekhuis) wat we met grote regelmaat huurde, dat voldeed wel. Wel een koud huis en alleen met houtkachel warm te stoken. Voor mij is die kou niet zo’n probleem, want ik ben vol vet gebouwd. Voor MijnLief ligt dat anders, die maakt nog een koprol in een TL-buis, als u begrijpt wat ik bedoel. Maar dat bewuste huis was AF, de omgeving was goed, 20 minuutjes van het strand. Kortom, de ideale streek. Ik ben toen maar eens wat serieuzer bij zo’n immobilen-winkel op de prikborden gaan staren en warempel, er was er een in de buurt van dit leuke dorp waar we verbleven. Adres, voor zo ver dit erbij stond, opgezocht en op onderzoek uit gegaan. Bij het bewuste perceel aangekomen kon je vanaf de wegkant niet zien dat erachter de manshoge bramen en andere jungleachtige begroeiing een huis zou moeten staan. 3000m2 volledig overwoekerd terrein waar je met een kapmes je een weg moest banen om bij de voordeur te geraken. De stenen leken met Velpon aan elkaar geplakt te zijn. Eindelijk bij de voordeur trok ik aan de deurklink die ik prompt in mijn handen hield echter zonder deur. Met een dikke tak de deur wat verder open gewrikt en niet veel later dondert heel de deur uit de sponning. Nu is het in Frankrijk al niet netjes om ongevraagd (en zonder makelmannetje) iemands terrein op te lopen, laat staan dat je bij dit bouwval de deur eruit wrikt. Maar goed, eenmaal binnen keek ik richting plafond en zag de lucht. Een boom was omgewaaid en had ‘lichtjes’ het huis geraakt. ‘Het heeft potentie’ zouden anderen wellicht zeggen, ik ben omgedraaid. Als ik net uit dit overwoekerde oerwoud kom begint een voorbijganger op een fiets met een kwaad gezicht te raaskallen. Nu is mijn steenkolen-Frans van dien aard dat ik, indien er rustig tegen mij gepraat wordt, ik deze persoon kan verstaan. Deze man goot echter een woordendiarree over mij uit. Totdat ik het zat was: ” Ja je moeder….”; brieste ik hem toe. Waarschijnlijk door mijn kordate pas in zijn richting, de taal die hij niet begreep en mijn boze blik heeft hij eieren voor zijn geld gekozen en vertrok hij met gezwinde spoed.

Bij ons vakantieverblijf aangekomen buig ik mij weer over de nutteloosheid van 2 door mij gegraven plantgaten in de tuin van de vakantiewoning waarvan ik vergeten ben waarom ik die gegraven had. Ik besluit om met ontbloot bovenlijf in de zon mijn ogen even te sluiten. Als ik na anderhalf uur diep zwetend wakker wordt en mijn rechterhand van mijn borst haal terwijl de linkerhand er al slapend gevoelloos vanzelf af valt lijkt het net of ik in wit de provincie Utrecht op mijn borst heb geschilderd. Als ik wat verwilderd om mij heen kijk vraagt MijnLief: “Heb jij het ook zo warm?” ‘Welnee joh die felpaarse auberginekleur bij mij is van de make-up joh!” Ja, ik flap er nogal eens wat uit zonder er goed bij na te denken.

Ik kijk nog steeds naar Franse huisjes en bezittingen met behulp van mijn pc. Nog steeds niets gevonden wat mijn hart een huppeltje extra laat maken. Maar zo’n zoektocht geeft een mens weer wat te doen. En ja, wegdromen kan nog steeds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.