Woorden-schat

Met regelmaat verbaas ik mij over onze taal. Rustig prakkiserend over de raarheid (is dat een goed woord?) van onze Nederlandse taal schieten er zinnen en woorden door mijn hoofd die het een buitenlander die onze taal wil leren de nodige hobbels zal geven. Ik zal er eens een paar opschrijven om de on-zin uit te leggen:

Onzin; spreek uit on-zin. Geen zin dus als je de verklaring van het woord letterlijk neemt.

Wat te denken van het woord ‘uitzonderlijk‘; uit-zonder-lijk. Je gaat dus uit of naar buiten zonder een lijk mee te nemen. Raar.

Wezenloos. Wezen-loos, kinderen zonder ouders en dan is er wat loos of zo?

Woordenschat; een rijkdom aan woorden klinkt nog aardig normaal.

Dan hebben we ook nog woorden waarmee we hetzelfde bedoelen om het makkelijk te maken: kak, stront, schijt, uitwerpselen en om netjes te zijn heb je het over faecalien.

Of deze; de logica is ver te zoeken. De vervoegingen lijken normaal. Roepen-riep-geroepen is normaal, poepen-piep-gepoepen kan weer niet.

Zodra je alle dialecten nog een keer op onze taal loslaat is het eind helemaal zoek. Aangezien ik in Rotterdam geboren en getogen ben zijn bepaalde uitspraken heel normaal voor mij terwijl taalkundig bepaalde woorden en zinnen beslist niet kunnen. In Rotterdam ga je niet gezellig op de koffie bij iemand, je gaat een bakkie doen. Je vraagt niet om het zout, maar om de zout. In Rotterdam heb je het niet over aardappels, maar over arepols. Iets gaat niet makkelijk, maar gaat as kakke sonder douwe. Nou, dan weet je het wel.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.