Gezeik

Nog een paar weekjes dan is het weer zo ver. Dan zijn wij weer aan de beurt. Heerlijk richting Frankrijk, wederom naar de Loirestreek. We konden de troglodyt, de grotwoning weer huren. Wat een heerlijke omgeving. Rust, ruimte en een goede temperatuur. Toch mis ik het witte huis op de heuvel in Alette (Noord-Frankrijk) wel. We zaten er lekker dicht bij het strand, ongeveer 20 minuten rijden, en dicht bij het bos. In La Bournee is de omgeving prachtig en de temperatuur is er wat hoger. Alleen het strand van La Sable ‘d Olonne is toch nog 2 a 2 1/2 uur rijden. Maar goed, dat is voor ons ook geen probleem. Wel zijn er in de Loirestreek meer kastelen. Elk gerenommeerd dorp lijkt een kasteel te hebben. En niet te vergeten, de wijn. Overal vind je wijnvelden. Namen als D’Anjou en Chinon zijn toch wel bekende ‘merken’ in deze streek. Ja, ik zie er weer naar uit. Aan Frankrijk heb ik veel goede herinneringen.

Moet ik ineens aan denken: een paar jaar geleden op het punt van vertrek uit Ile D’Oleron, een eiland  voor de westkust van Frankrijk, besluiten we nog even naar de hypermarché (enorme supermarkt) te gaan om voor de lange terugreis croissants en ander Frans proviand in te slaan. Met een tas vol boodschappen besluit ik om toch nog even te gaan plassen. Een vader komt met zijn zoontje de toiletten binnen. Nederlanders. Hoe oud zo het manneke zijn geweest, vijf, zes jaar? Aan de hand van zijn vader loopt hij naar een urinoir, zo’n lage. Het manneke gaat op zijn tenen staan en het plassen neemt een aanvang. Alsof er 6 Bar druk op staat pist het ventje zo wat het glazuur van de pot. “Zo, moest je nodig?”; vraagt de vader. “Nou zeker!”; zegt het manneke. Als het manneke de deur open wil maken roept de vader hem toch even tot de orde: “Na het plassen altijd…?” “Handen wassen!”; vult het ventje aan. En na het handen wassen lopen ze de deur uit. “MAMAAAA…”; hoor ik nog roepen.

Na twee weken is mijn Frans weer wat opgekrikt, dus ik ben niet bang voor een conversatie. Ook niet met een Fransman in het toilet. Staand voor een pisbak komt er een Fransman naast mij staan. Met de schaamschotten tussen ons in hoor ik de man zijn gulp openzippen. Een geweldige kreun en prompt houdt de man met beide handen de schaamschotten aan weerskanten van hem vast. ‘Hangt die vent hem in het water of zo’ denk ik nog. Het geluid wat ik hoor is alsof er een volle emmer water in een volle badkuip wordt gestort. Laten we zeggen dat het aardig plonst. De man begint in voor mij onbegrijpelijk Frans te lullen: ”C’est une vache qui ri. Avec fromage de champignon. Oui! Avec grote blote poten. Et une pomme du beurre tussen de benen. Non, un frikadel avec mayonaise hangt daar tussen. Oui. Et un punaise de messing dans la batterie. Le maire est un cheval. Mais non, la fille c’est un garçon avec un zonnebril. C’est un homofile ou une travestiet. Oui, oui! Sur ile D’Oleron. Avec un cognac de Remi Martin. Et une maillot de baigne pour le zwembad. O la la!” Ik kan er werkelijk geen touw aan vast knopen. In de boeken van Peter Mayle, een naar Frankrijk geëmigreerde Engelsman, en van Ilja Gort, de Nederlandse reclameman die een wijnchateaux in de buurt van Bordeaux heeft, had ik gelezen dat als je maar af en toe binnensmonds gromt zo van: ”Bwahhh” en af en toe ”Oui” zegt en daarbij je schouders ophaalt dat het goed komt. Dus terwijl de Fransman maar doorratelt zeg ik met tussenpozen een soort binnensmondse oerkreet: ”Bwahhh… Ici?… Oui!” Nadat ik dit gezegd heb ziet de man dat ik hem ‘begrijp’. Ik voel kennelijk met hem mee. Eindelijk iemand die naar hem luistert! Omdat ik echt ben uitgeplast loop ik naar de wasbak, was mijn handen en groet de man. Mijn vrouw stond al een tijdje op mij te wachten en zei: ”Nou, dat duurde lang.” ”Tja” zei ik. ”Met een Fransman gesproken.” ”Wat zei hij dan?” wilde ze weten. ”Geen idee. Ik heb er geen woord van verstaan.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s