Koken met de feestdagen

Met de feestdagen in het vooruitzicht mag ik graag een feestje maken van de voorbereidingen. Dagen, wat zeg ik, maanden van te voren doe ik al ideeën op  en bereid ik mijn kookdag voor. En als ik dan op de bewuste dag zelf zo aan de slag ga doe ik dat graag onder het genot van een glaasje “lekkers”. Het is een keer gebeurd dat ik tijdens het koken niet alles meer zo helder zag als wat de bedoeling was. Later bedacht ik dat onderstaand recept best wel echt had kunnen lukken (gebeuren).

Jan’s landal rabbit (polderkonijn volgens oud recept van Jan)

Benodigd:

 • 1 konijn
 • peper
 • zout
 • tijm
 • 1 reep bittere chocolade
 • 2 appels
 • ¼ l. slagroom
 • 200 gram rozijnen
 • 2 flessen rum

Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius.

Strooi rijkelijk peper over het konijn, wees echter spaarzaam met zout. Plaats de ovenschaal met het konijn in het midden van de oven.

Schil de appels en snijdt ze in kleine blokjes.

Breek de reep chocolade in kleine stukjes en doe de stukjes in een schaaltje en bewaar dit voor later in het recept.

Vul een longdrinkglas tot drie vingerdiktes vanaf de rand met rum en laat een deel van de rozijnen 10 minuten wellen in de rum.Regelmatig een slokje kan echt geen kwaad.

Neem het takje tijm en vul nog een longdrinkglas op bovenstaande wijze tot ongeveer één vingerdikte van de rand van het glas. Leeg dit glas tot twee vingerdiktes van de bodem.

Haal hierna ttzakje tijm uit uuuw oor.

Schjenk nogus un glassin en maak ut nu langsamer leeg dannet. Ga nu efffeh sittuh en rust uit. Doe de slgroom innunkommetje. Pak de mixer en probeer de slagroom te kloppuh. As de slaghroom bijna hartis dan likku de gardes netjes schoon. Prjobeer tsnoer los te trekkeh.

Haal seer voorsjichtig de tong uit de gardes andus kannu nooi meer pratuh..

Veegguw gezicht schjoon, ja ookkuw haar. Doe un pleisjter uit de verbandtrummel op uw tong. Roep nah uw frouw dattut geluid wah se hoorduh vvannut knijn kwam. Die kermde noghwat. Haal toch mah duh pleisteur van uw tong, pratuh ga toch al moeilijk sellufs sonder pleisjteur. Roep noggus dahttut tgoe gaa, nu wah ofertuigunder.

Doeh de stijfgekloptuh room in nun nandere schjaal. Paknu un echte schjaal implaatts vannuw glazz.

Schjenk uw glass effe bij. Drjinkkut maar effe leeg wan dr satuh nog slagroomresttuh in. Issun beetje fies, ma ja moet shjoon.

Doe dovuh opuh. En neem de schaal uit d’ove. Nadadde schjaal gefalle is doe u bwandwondesalf op uw linkehand. Neem de schjaal fan duh grond op. Na t falle doe u ook maar salf op de rechtehand. Weer pakku de schjaal op, nu meh ofewantte.

Doe duh appelstukkies en de resijnuh int knijn. Nemut schjaaltje sjokola en doe de sjokela int knijn. INT KNIJN SEI JIK.

Schjenk nogmarusin. Pakkut middelste glas. Oh, weehr mis. Fergetut glas en pak de fles. Prjobeer rustug optuhstaan. En ga maar wee sittuh. Sta nu met alluw krachte op.

Doe de sjokela foorsichtug int knijn. De sjokela isnu wah dunnejes en ut doeh seer. Hand in iets koels, NEE …….. nie int glass, das sonde. Doe vehband ommu fingers. Laa ook maar. Dah veband dan he.

Maak het ressie wattin nut glassat ma effe leeg foor du srik.

Pak nu un lepel om de sjokela in knijn te doen. Pak de middelste fles en doe iets plesierugs. Ja!! Leegmake. Pjobehr rustig op tuh staan. Nee, blijf toch ma sittuh. Sluit d’oge en zijg helemaal neer.

Als u na drie uur door uw vrouw wakker wordt gemaakt zeg dan dat de rum door de warmte verdampt is. De damp heeft u aanzienlijk bedwelmd. Hierdoor viel u en kwam tijdens de val uw tong in de draaiende mixer.

Uw hand is verbrand omdat u tijdens de val (en de schrik van uw tong) u probeerde vast te grijpen. Hierdoor viel de deur van de oven open.

De oven schaal viel uit de oven. U was nog net bij machten om de schaal, hoewel zeer heet, met de handen op het fornuis te zetten teneinde uw nette kleding te sparen van stomerijkosten.

Een verklaring waarom uw haar strak zit heeft u niet. Mogelijk door het gebruik van een weinig gel van uw zoon.

Voor de chocolade naast het konijn heeft u geen enkele verklaring. Waarschijnlijk in de ovenschaal gevallen toen u onwel werd.

 

Advertenties

2 reacties op “Koken met de feestdagen

 1. draadhaarbauke schreef:

  Hilarisch Jan!
  Zie het zo voor me…
  Chris

 2. […] ook even tijd om bij te lezen. Ik liet me inspireren door hondenman en levensgenieter Jan B. Zijn recept voor een ouderwets polderkonijn spreekt zeer tot de verbeelding. Fijn […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s