Aandoening of aandoenlijk

Vroeger, ja daar komt ie weer zult u denken, vroeger hoorde je erge aandoeningen. Te denken valt aan een hongeroedeem, of te wel een dikke opgeblazen buik door het gebrek aan voeding. Regelmatig zag je de beelden op televisie over de huilende kinderen van Biafra in Afrika. Biafra was een onafhankelijke staat in Nigeria aan de westkust van Afrika. De honger was er enorm. De ene keer door een misoogst, de andere keer kon er door oorlog niet geoogst worden of was de boel verbrand. Had je dat achter de rug dan overstroomde het land vanuit de rivier de Niger. Erg vond ik dat.

Of je had last van de builenpest. Kijk daar kun je wat mee, of eigenlijk niet, maar de naam gaf wel aan wat je had.

Had men zich op het werk uit de naad gewerkt en gedurende langere tijd te druk gemaakt dan raakte je overspannen. Het ‘elastiekje’ trok het niet meer. De rek was er uit. Overspannen kan echt niet meer, dat heet nu ‘burnout’. Ofwel je bent opgebrand. Maar als je een hoefijzernier hebt zit je ook in de problemen. Dan zijn je nieren aan de onderkant aan elkaar gegroeid. Lijkt mij ook geen pretje.

Tegenwoordig hebben de aandoeningen namen waar ik altijd wat achter zoek. De namen lijken logisch maar zijn het dan net weer niet. Wat te denken van een muisarm of een tennisarm. Klinkt onschuldig waarbij de persoon met de aandoening waarschijnlijk geen muizen heeft en ook nog eens niet sportief is. Laat staan dat zo’n persoon dan tennist. Een koetsiersduim, ook zoiets. Hiermee wordt een aandoening bedoeld waarbij de duim fors overbelast is. Die man of vrouw heeft geen koets en rijdt ook geen paard, maar heeft wel een koetsiersduim. Misschien wel in combinatie met een zweepslag, wie weet?

Maar je zal een neus-as-un-sinksnijer en een parasolvoet hebben. Dan heb je pas echt iets, of is dat juist aandoenlijk?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s