Shit

Laatst schreef ik over de Indische cultuur. Over Indo’s en Indonesiers. Er is een verschil ja. Je hoorde en hoort bijna niets over deze mensen omdat deze groep zich heeft aangepast en opging in de Nederlandse cultuur. “Je moet thuis zoveel mogelijk Nederlands praten”; hoorde ik de oma van mijn vrouw regelmatig tegen haar zeggen. “En wees beleefd tegen de Nederlanders. Zij gaven ons onderdak en kleding toen we hier met de boot aankwamen”. Dit moesten zij wel later terugbetalen. Alleen hoor je daar niemand over.

Vrijwel direct na de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog kwamen in Indonesie de republikeinse jongeren in opstand. Zij wilden een onafhankelijk indonesie. Na de Bersiap (geweldadige periode) in Indonesie in de jaren ’45-’46 zijn duizenden Totoks, mensen met gemengde huwelijken, onder andere naar Nederland gevlucht. Zij namen ook hun cultuur mee. Gebruiken die voor hen heel normaal waren of zijn roepen onder de Nederlanders nog steeds vragen op. Een van die gebruiken is het gebruik van de botol cebok, de waterfles, in de wc. Vooral bij de oudere Indo’s vind je die steevast op het toilet. Na een grote boodschap gebruiken wij toiletpapier. Indo’s gebruiken toiletpapier EN de botol cebok om de billen schoon te maken. Raar, heel raar vinden de Nederlanders dit. Gewoon omdat zij hierin niet zijn opgevoed. Maar waarom doen Indo’s dit? Laatst hoorde ik hierover een wel heel visueel ingestelde uitleg.

Stel je ontmoet een hele mooie, lieve partner. Met hem of haar wil je de rest van je leven delen. Een romantisch diner bij kaarslicht en openhaard wordt door jou bereid. Het klikt tussen jullie. Je partner nodigt jou uit om zijn/haar ouders te ontmoeten. Als het zo serieus wordt, is een ontmoeting met de schoonouders gewenst. Door de schoonouders wordt een heerlijke maaltijd bereidt. Net na het hoofdgerecht komt het opzetten, je moet berak (poepen). In plaats van naar het toilet te gaan stap je via je stoel op de tafel, laat je broek zakken en maakt een flinke hoop op tafel. En hoe denk je dat de schoonmoeder/vader dit van de tafel verwijdert, alleen met papier of komt er ook nog enig vocht bij aan te pas?

Zo nu weet u het ook. Botol cebok.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s