Het zal mij(n) worst zijn

De laatste tijd komt de onderste steen boven op vleesgebied. Er wordt kennelijk wat aangerommeld in de vleesverwerkende industrie. Paardenvlees gevonden in worstjes, in gehakt, in lasagne. En dat terwijl er duidelijk op de verpakking staat dat er rundvlees in zit. Foei, dat mag dus niet, er iets anders in doen dan wat er op staat. Het moet uit de schappen, dat is duidelijk. Maar, wat is er eigenlijk mis met paardenvlees? Tja, wij Nederlanders eten nu eenmaal weinig paardenvlees. Dit in tegenstelling tot onze zuiderbuur. Maar nogmaals; wat is er mis met paardenvlees?

Scharrelvlees dan maar of door jagers aangevoerd (scharrel)wild misschien? O nee, dat mag binnenkort ook niet meer, tenminste als de nieuwe wet door gaat. Een en ander wordt op de radio toegelicht waarom de ‘plezierjacht’ moet stoppen door een boswachter die vindt dat hij er verstand van heeft. De patrijs gaat in aantal achteruit, daarom moet de jacht op de patrijs worden gestaakt. Dat de patrijs al vele jaren in Nederland niet bejaagd mag worden laat de beste man haarfijn achterwege om te vermelden. Is het dan beter om grote hoefdieren zoals reeen, zwijnen, damherten en edelherten binnen afrasteringen te laten verkommeren? Kennelijk wel, want er mag geen populatie gereguleerd worden. Al die dieren binnen die afrasteringen hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Die laat je gewoon dood gaan. Achter de hekken geef je de dieren geen eten en een bovental aan zwakkere dieren laat je verkommeren. Geheel natuurlijk. Maar is dat dan weidelijk en goed beheer?

Vossen zijn ook zo lief en je ziet ze maar zelden. Tja, je ziet ze zelden midden op de dag op open vlaktes. De vos, een prachtig dier. Maar dat de schapenboer last heeft van door vossen aangevallen schapen schuiven we terzijde. Evenals de boer die zijn kippen terugvind met afgebeten koppen en andere in het geheel niet terugvind. Net zo als de afwezigheid van weidevogels in het veld of sterk afgenomen weidevogelstand die door de vos soms is gereduceerd tot nul.

Af en toe begrijp ik het niet meer. Wat is eigenlijk een varkenshaas? Is dat een haas met een varkenssnuit?

Varkenshaas

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s