Vroeger jongen. Vroeger…

Haalden we vroeger geen kattenkwaad uit? Natuurlijk wel. We deden een krant over een hondendrol die op de stoep lag en staken die aan. Geheid dat een voorbijganger de in brand staande krant probeerde uit te trappen, met de nodige gevolgen aan de schoen.

Iedereen rookte toen. Het was tenslotte maar raar als je niet rookte. De sigaretten en de pijpen werden aangestoken met een lucifer. Als snotneus raapte je een lucifer op. Maakte er een puntje aan en vervolgens vrotte je dit in de deurbel van een woonhuis. De deurbel bleef dan afgaan. En dan niet weglopen he, maar vragen of de mensen nog oude kranten hadden.

Rond oud en nieuw wanneer je vuurwerk had gehaald stopte je een rotje in een hondendrol en stak het rotje aan. De spetters met stront zaten na het ontploffen overal op de begroeien van het perk.

Ook bonden we een stuk visdraad aan een oude portemonnee en legden de portemonne op een strategische plek. Zelf zaten we verscholen achter een muurtje of een auto. Als iemand zich bukte om de portemonnee op te rapen gaf je een ruk aan het draad en de portemonnee schoof weer in onze richting.

Met een stuk PVC-pijp en wat stroken tijdschriftenpapier. Schoten we handgedraaide pijlen in de half openstaande slaapkamerramen. Allemaal onschuldige dingen.

Als je vroeger meer geld in je zak wilde dan uitsluitend je zakgeld, dan ging je kranten rondbrengen om vijf uur ’s morgens. Of je had een weekendbaantje bij de bakker of bij de supermarkt. 

Tegenwoordig heeft de jeugd geen respect meer voor anderen of andermans spullen. En daar maak ik mij best zorgen om. De excessen zijn zo extreem geworden dat ik mij afvraag waar dit eindigt. 

Als de jeugd geld nodig heeft kweek je gewoon een hoeveelheid wiet, dan hoef je je een aantal maanden echt niet meer zuinig te zijn. En ik weet wel er zijn gelukkig nog steeds goede jongenlui, maar af en toe denk ik nog wel eens terug aan die oude tijd.

Het is nu kennelijk een sport om 10 centimeter lange spijker rechtop tegen een autoband te zetten. Als de auto wegrijdt krijgt de bestuurder vanzelf een lekke band. Of een kreet op een autoportier krassen. Ja leuk! Wat ook erg leuk is: een deuk in het autoportier schoppen als je langs fietst of de buitenspiegel al rijdend eraf trappen. Na een avondje stappen is het trouwens best wel stoer als je via de motorkap op het dak van een auto durft te dansen. Dat de eigenaar van de auto onnodige kosten te verduren krijgt is voor de dader totaal oninteressant. Wat maakt dat nou uit? We hebben toch weer even lol gehad.

Maar het summum van je mannelijkheid tonen is een willekeurige voorbijganger bewusteloos slaan en schoppen. Tja, had die kerel maar niet verkeerd moeten kijken toch? Ik weet niet hoe je verkeerd kan kijken. Of zou het zijn dat je met je ogen dicht probeert te kijken? Geen idee. Nooit is het een tegen een, het is altijd een groepje tegen een persoon. De helden.

Tja ook ik heb het moeten ontgelden. Al het gene wat ik hier beschrijf is mij overkomen. Nu ligt de buitenspiegel er weer af. Zucht…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s