Gestrand

Een windsurfer ziet hem liggen op een zandbank voor de kust van Texel. De twaalf meter lange bultrug, en hij leeft nog. Als de walvis daar blijft liggen wordt dat een wisse dood voor hem. En is dat dan erg vraag ik mij af? Volgens mij niet. Er gaan wel meer walvissen dood alleen is dat praktisch nooit in Nederland. Maar er volgt medelijden.

Er wordt dus alarm geslagen. Het hele mediacircus gaat in werking. De walvis wordt Johannes genoemd. Reddingwerkers van de KNRM en van Naturalis worden in de gelegenheid gesteld het dier van de zandbank naar volle zee te slepen. Andere instanties zijn boos omdat zij niet mee mogen helpen. In de media wordt er verder gebakkeleid. De televisie doet verslag.

Het lukt de instanties niet het dier vlot te trekken en uiteindelijk overlijdt het dier. Het wordt verwijdert en in stukken gesneden om het skelet bij Naturalis tentoon te kunnen stellen. En daarna wordt het stil.

Een weerman ziet hem aankomen, de depressie. Het wordt koud, erg koud. Hij is erg actief die depressie. Sneeuwval wordt voorspeld tezamen met harde wind. Lekker toch, wordt het eindelijk echt winter. Nederland kan af en toe best wat kou en sneeuw gebruiken, dan zijn we ook van de vervelende insecten af in de zomer.

De KNMI kondigt een weeralarm af. Ook radio en televisie maken er melding van. Het wordt slecht weer. Hooguit 200 meter zicht. Sneeuwduinen worden voorspelt. De Nederlandse Spoorwegen neemt hier notie van en direct wordt de dienstregeling zodanig aangepast dat nog maar de helft van het aantal treinen op het spoornet zullen rijden. Reizigers zullen stranden. Mensen zullen elders een slaapplaats moeten zoeken.

Uiteindelijk valt de eerste sneeuw. Niet in die hoeveelheden die voorspeld waren, maar toch er valt wat sneeuw. De Nederlandse Spoorwegen handhaaft de aangepaste winterdienstregeling. Er wordt gescholden op de NS. Mensen hoeven toch niet elders de nacht door te brengen en komen gewoon, zij het wat later, thuis aan.

En daarna wordt het stil.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s