Een boodschap om over na te denken

Van een goede vriend, kreeg ik een verhaal te horen die hij ooit van een directeur van een groot bedrijf had gehoord. Wie het ooit geschreven of gebruikt heeft wist hij niet meer, maar het is zo mooi. Daarom wil ik het u niet onthouden.

Het verhaal van de ganzen

De volgende herfst, wanneer u de ganzen in V-formatie ziet overvliegen op weg naar het zuiden en weg van de koude winter, moet u even stilstaan bij wat de wetenschap nog maar kortgeleden heeft ontdekt over dat vliegen in V-formatie.

Elke vogel creëert met het slaan van zijn vleugels een luchtkussen voor de andere vogel die vlak naast hem vliegt. Door in een V-formatie te vliegen creëert de hele zwerm een vliegvermogen van meer dan 71% dan een enkele vogel alleen.

Mensen die een richting uit willen en een gevoel van saamhorigheid hebben kunnen hun doel sneller en gemakkelijker bereiken omdat ze het vertrouwen van elkaar hebben.

Als een gans uit de formatie valt, voelt het plotseling door de luchtweerstand hoe zwaar het is om alleen te vliegen en hij probeert zo snel mogelijk weer in de formatie terug te komen om gebruik te maken van het luchtkussen die de gans voorop creëert.

Als we het verstand van een gans zouden hebben, zouden we in de buurt blijven van diegenen die dezelfde richting als wij opgaan.

Wanneer de voorste gans moe wordt, laat hij zich terugvallen naar achteren en neemt een andere gans zijn plaats aan de kop over.

Het is ook voor mensen verstandig om bij een zware opdracht taken om beurten te doen net als de ganzen die naar het zuiden vliegen.

De ganzen die in een V-formatie vliegen maken ”honk-honk” geluiden om de vogels die vooraan vliegen aan te moedigen zodat ze hun snelheid behouden.

Wat zeggen mensen als zij achteraan ”honken”?

Tot slot…, en dit is belangrijk…, als een gans ziek wordt of gewond door een kogel en uit de formatie valt, vliegen er altijd twee ganzen met hem mee. Zij begeleiden hem tot aan de grond waar ze hem helpen en beschermen. Ze blijven bij hem totdat ie weer op krachten is en verder kan vliegen, of sterft… en alleen dan vliegen ze verder of wachten op een andere zwerm om aan te sluiten en mee te vliegen naar hun groep.

Als wij het verstand van een gans hebben blijven we bij elkaar om elkaar te helpen en te beschermen en samen ons doel te bereiken.

Amen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s